Sosyal Medya

Dünya

Güney Sudan’da ‘korkunç’ bilanço

Güney Sudan'daki iç savaş hakkında rapor yayımlayan BM, ‘dünyanın en korkunç durumlarından biri’nin yaşandığını belirtti. Raporda rejimin, destekçisi milislere tecavüz izni verdiği, katledilen 10 bin 553 sivilin 829’unun boğularak öldürüldüğü ifade edildi.



2015’te iç savaşın yaÅŸandığı Güney Sudan hakkında rapor yayımlayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi, hükümetin rejim yanlısı milislere öldürme, yaÄŸmalama ve tecavüz izni verdiÄŸini belirtti. Rapora göre 2015 Kasımından önceki bir yılda Güney Sudan'ın Birlik Eyaleti'nde yaklaşık 10 bin 553 sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Bunların 7 bin 165’i doÄŸrudan ÅŸiddet nedeniyle, 829’u boÄŸularak öldü. Katliamlar, rastgele deÄŸil; bilinçli, sistematik ve etnik temellere dayanarak yapıldı.

“Muhalifleri desteklediÄŸinden şüphelenilen sivillerin, çocuk ya da engelli olsalar dahi, yakılarak, konteynırlarda boÄŸularak, aÄŸaçlara asılarak ve parçalanarak öldürülmesi gibi yürek burkucu pek çok olay raporda yer alıyor” ifadesi raporda yer aldı.

BM raporunda, Güney Sudan yönetiminin milislere ödeme yapmak yerine; onlara yaÄŸmanın yanı sıra, kadınlara ve kızları kaçırarak tecavüz etme izni verdiÄŸi ifade edildi. Tecavüzün rejim askerleri arasında da ‘kabul edilebilir bir eylem’ olarak görüldüğü belirtildi.

BM soruÅŸturması, 2015 yılının nisan ve eylül ayları arasında bin 300’den fazla tecavüz vakasını kayıt altına aldı. Vakalar arasında askerlerin 6 yaşındaki bir kıza tecavüz edip etmeme konusunda tartıştıktan sonra, kızı silahla vurarak öldürmeleri de yer alıyor.

Bir baÅŸka vakada ise Güney Sudan Silahlı Kuvvetleri’ne baÄŸlı kuvvetlerin 60 çobanı bir konteynıra hapsederek havasızlıktan ölmelerine neden oldukları belirtiliyor.

İç savaÅŸtaki bütün tarafların pek çok zulme neden olduÄŸu belirtilen raporda, 2015’te bunların çoÄŸunun sorumlusunun hükümet güçleri olduÄŸu ifade edildi.

10 binlerce kişi öldü

Dünyanın en yeni kurulan ülkesi Güney Sudan’da 2013 Aralığında baÅŸlayan iç savaÅŸ, on binlerce kiÅŸinin ölümüne, 40 binden fazla kiÅŸinin aç kalmasına, 2 milyonu aÅŸkın kiÅŸinin yaÅŸadığı yerden ayrılmasına neden oldu.

2011’de bağımsızlığa kavuÅŸan ülkede CumhurbaÅŸkanı Salva Kiir'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe giriÅŸiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar baÅŸlamıştı.

Kaynak: AFP ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.